Tym razem propozycja wegetariańska. Jest to krem z pieczarek przyrządzony na warzywnym wywarze z dodatkami na ostro. Smakuje naprawdę wybornie i z pewnością zaostrzy Wasz apetyt. Przepis dla czterech osób.
Składniki i sposób przyrządzenia (krem z pieczarek):
- ½ kg pieczarek
- 3 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- ½ małego selera
- ½ pora
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- Olej rzepakowy
- Łyżka masła
- Sól i pieprz
- Marchewkę, pietruszkę, seler, por, pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki
- Warzywa przesmażyć na oleju i maśle tak aby je zrumienić , następnie przełożyć do garnka.
- Zalać wodą (ok 2 litrów)
- Dodać ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Zblendować zupę.
- Dodać śmietanę.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Składniki i sposób przyrządzenia (dodatki do kremu):
- ½ kg ziemniaków
- 3-4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- Łyżka masła
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- Sól
- ½ pęczka koperku
- Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ziemniaki.
- Do ziemniaków dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku, posypać ziemniaki mieszanką chili i słodkiej papryki oraz skropić całość olejem rzepakowym. Dodać kilka kawałków masła. Całość przemieszać.
- Ziemniaki piec ok 45 minut w temperaturze 200 stopni.
- Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Przyprawić solą.
- 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, dołożyć do nich pieczarki.
Nałożyć zupę na talerze. Dodać ziemniaki oraz pieczarki. Posypać koperkiem.
Smacznego!