Krem pieczarkowy z chili i pieczonymi dodatkami

zupa zblizenie mniejsze zdj

Tym razem propozycja wegetariańska. Jest to krem z pieczarek przyrządzony na warzywnym wywarze z dodatkami na ostro. Smakuje naprawdę wybornie i z pewnością zaostrzy Wasz apetyt. Przepis dla czterech osób.

Składniki i sposób przyrządzenia (krem z pieczarek):

  • ½ kg pieczarek
  • 3 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • ½ małego selera
  • ½ pora
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Olej rzepakowy
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler, por, pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki
  2. Warzywa przesmażyć na oleju i maśle tak aby je zrumienić , następnie przełożyć  do garnka.
  3. Zalać wodą (ok 2 litrów)
  4. Dodać ziele angielskie i liść laurowy.
  5. Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
  6. Zblendować zupę.
  7. Dodać śmietanę.
  8. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Składniki i sposób przyrządzenia (dodatki do kremu):

  • ½ kg ziemniaków
  • 3-4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • Łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Sól
  • ½ pęczka koperku
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ziemniaki.
  3. Do ziemniaków dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku, posypać ziemniaki mieszanką chili i słodkiej papryki oraz skropić całość olejem rzepakowym. Dodać kilka kawałków masła. Całość przemieszać.
  4. Ziemniaki piec ok 45 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Przyprawić solą.
  6. 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, dołożyć do nich pieczarki.

Nałożyć zupę na talerze. Dodać ziemniaki oraz pieczarki. Posypać koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz